Dimitri Jansma: The making of Sanguis – deel 1

Bijdrage: Dimitri Jansma.

Hey boys & girls,

Mensen vragen me steeds vaker hoe een Sanguis pagina letterlijk tot stand komt. Wat voor materialen ik gebruik, hoe het proces verloopt etc. Ik mag zelf ook graag over de schouder kijken bij tekenaars, dus ik wil iedereen via dit artikel laten zien hoe ik werk en waar ik mee werk. Het is een vrij uitgebreid verhaal, vandaar dat het in drie delen gesplitst is. In dit blog de eerste stappen.

1. Script
Alles begint met het script. Gert-Jan is de schrijver van Sanguis en mailt mij per editie het script. In dat script staat per plaatje beschreven wat er moet gebeuren. Ik heb daarin de vrijheid om dingen te veranderen als dat beter uitkomt. Ik kan op sommige momenten besluiten dat ik drie kleine plaatjes met veel dialoog mooier kan laten zien in een grote plaat. Anders dan bij de grote comic uitgeverijen als Marvel en DC is het script meer een leidraad, geen vaste regel.

2. Thumbnails
Het maken van thumbnails werkt heel goed om snel een idee te krijgen van hoe ik mijn pagina eruit wil laten zien. Ik schets vaak snel in het script in een hokje van ongeveer 2 bij 3 cm de pagina layout. Dat is heel ruig en verre van gedetailleerd. Het dient puur om te kijken hoe de verhoudingen in de pagina moeten zijn tussen de verschillende dingen die ik wil laten zien. Er zijn tekenaars die meteen op groot formaat beginnen met tekenen. Het gevaar zit er in dat je dan te klein begint in een hoekje en geen mooie compositie krijgt op je pagina.

1_thumbnail

3. Digitaal schetsen
Wanneer ik tevreden ben over mijn thumbnail, scan ik deze in en open ik hem in Photoshop. Daar vergroot ik hem tot A3 formaat, omdat ik straks ook de originele pagina op dat formaat ga maken. Ik plaats vervolgens een laag over de thumbnail en ga met behulp van mijn Wacom tablet en pen (pen 1) in deze laag de pagina schetsen. Ik hou deze schets nog steeds vrij losjes. Ik kies ervoor om in dit stadium digitaal te tekenen en wel om de volgende redenen:
–  Ik kan gemakkelijker en sneller delen op de pagina uitvergroten of verkleinen;
–  Ik kan met behulp van meerdere lagen allerlei details aanpassen en dingen snel uitproberen. Iets dat me op een stuk papier veel meer tijd zou kosten, omdat ik moet gummen en telkens opnieuw de personen e.d. moet schetsen.
–  Het scheelt een hoop materialen en dat is goed voor het milieu en mijn portemonnee.

2_digitale_schets

Wordt vervolgd….

Ga naar Deel 2 The making of Sanguis ->

2 comments

Geef een reactie