Marissa Delbressine: Mijn eerste stripalbum!

Bijdrage: Marissa Delbressine

Op stripbeurs Breda eind oktober was het dan eindelijk zover. Mijn eerste eigen stripalbum is uit. Het is een bundeling van de strip WARD – deel 1, die eerder dit jaar verscheen in stripblad Eppo.

SAMSUNG

Een paar dagen voor het festival kreeg ik mijn eigen exemplaren in de bus. Althans, ze werden bij de buren bezorgd. Maar ik had geen haast gemaakt met het ophalen want ik wist niet dat ze al verstuurd waren. Tot ik toch maar eens de uitgever ging mailen om te vragen of ik de albums al misschien voor het festival te zien kon krijgen. Ik was niet nieuwsgierig hoor. ^_^  Maar hij mailde dat die al een paar dagen geleden verstuurd waren en of ik ze nog niet gehad had dan. Oei!

Toen viel het kwartje en ondanks zaken met meer haast die ik eigenlijk moest afhandelen, sprintte ik naar mijn postNL afhaalpapiertje wat ik de dag ervoor achteloos ergens in een hoek had neergegooid. En paar seconden later stond ik met knikkende knietjes bij de buren voor de deur. Er ontstond kort inwendige paniek toen een onbekende hoogbejaarde dame opendeed en vertelde dat ze mijn pakketje al aan ‘andere’ buren had meegegeven die het zouden doorgeven aan mij. Na wat angstige momentjes kreeg ik even later via hen dan toch de doos in handen.

Met de telefoon in de ene hand voor een live verbinding met vriendlief ben ik de doos gaan openmaken. Na veel een-handig gestuntel was het mij dan toch gelukt om het eerste album van WARD uit de doos te wurmen. Ik bleef even stil om dit te kunnen ervaren terwijl vriendlief me bombardeerde met vragen over hoe het album eruit zag. Klein en dun dacht ik als eerste. Het album was kleiner dan ik mij had voorgesteld en was het eind resultaat van al dat bloed zweet en tranen van drie jaar part-time ploeteren nu maar zo’n dun boekje?

Ik pakte snel het album van de Vries erbij van dezelfde uitgeverij, maar die was precies even groot en dik. Het was heel logisch dat mijn album er precies zo uit zou zien, dus waarom ik iets anders had verwacht weet ik niet. Misschien is het omdat ik zoveel manga lees dat westerse strips zo dun lijken, terwijl ze wel qua hoeveelheid content dezelfde leeservaring bieden – westerse strips zijn met hun lagere pagina aantal meer gecondenseerd, terwijl manga eerder een uitgesponnen verbeeldingswijze erop na houdt.

Vanwege het detail niveau in WARD had ik stiekem gehoopt dat het album zelf groter afgedrukt zou worden dan tijdens de voorpublicatie in stripblad Eppo. Ik denk dat de details dan beter tot zijn recht komen. Maar dat bewaren we dan voor wanneer er hopelijk een hardcover editie van uitkomt in de toekomst. 🙂

SAMSUNG

Maar dat terzijde. Ik begon het album snel door te bladeren en was zeer blij om te merken dat de druk prima was en de kleuren een stuk beter waren uitgevallen dan tijdens de voorpublicatie, waar deze bij de nacht scènes vaak te donker was geworden. Shanna en ik hadden de inkleuring daarom aangepast, maar het was natuurlijk nog maar afwachten hoe dat bij de gedrukte versie zou uitpakken. Dus dat was nog even spannend geweest, maar gelukkig is dat helemaal in orde gekomen.

WARD_binnen_03

Ik heb daarna het album in zijn geheel in een keer door gelezen om te ervaren hoe het als een doorlopend verhaal werkt, het werkte super. Ik vloog door de pagina’s heen 🙂 daarna meteen mijn ouders, schrijver Willem en inkleurster Shanna gebeld om het heuglijke nieuws te delen. De rest van de dag sleepte ik steeds het album mee naar de kamer waar ik op dat moment toevallig was. En iedere keer als ik er vanuit mijn ooghoek naar keek was ik weer verrast dat ik het album kon oppakken. Dat het echt was. Dat het niet gewoon een los test printje van de cover was, maar het album zelf. Ik heb die dag niet veel werk verzet, maar veel, heel veel in het album gebladerd.

Kijkend naar mijn danklijstje voorin het album besefte ik mij opeens dat er een naam ontbrak. Ik was vergeten om mijn toenmalige stagiair Robin Band te bedanken die op de laatste paar jungle pagina’s meehielp met de achtergronden. Sorry, Robin! Dat gaan we fixen voor deel 2!

Maar laat ik eerst dat deel 2 maar eens gaan tekenen en de volgende aflevering van Streets of Europe natuurlijk ook! Eentje waarbij Anne en ik eindelijk mijn grote favoriet Gabriel kunnen introduceren aan de lezers!

One comment

  • Gefeliciteerd met het eerste album, Marissa… Ik weet nog hoe het ooit voor mij voelde. Koester het moment, maar dat doe je… lees ik in je blog.
    Ik wens jou en Willem er veel succes mee…

    Hartelijke groet,
    Eric Heuvel.

Geef een reactie