Maxim Lardinois: Fan van fan art

Het is voor iedere tekenaar belangrijk dat zij of hij zo veel mogelijk bezig blijft met tekenen (en af en toe slapen en eten). Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Soms zit je zo dicht met je neus op een project dat je totaal niet meer ziet waarmee je bezig bent of erger nog, dat je een hekel krijgt aan je project! Gelukkig is er iets wat alle tekenaars gemeen hebben: we zijn dol op tekenen! Dus grijp je potlood of penselen of stylus en denk aan die ene anime of comic of klassiek schilderij of wat dan ook en laat je fantasie weer lekker los! Tijd om fan art te maken!
1

Naast dat fan art tekenen natuurlijk een heel leuke manier is om jouw fandom op een creatieve manier te uitten is het ook nog een heel productieve bezigheid. Tekenvaardigheid is iets dat je net zoals iedere andere aangeleerde vaardigheid moet blijven oefenen. Het fijne aan dit soort projectjes is dat er totaal geen druk achter zit zoals bij een opdracht of een comic-project dat het geval is. Het is natuurlijk ook een enorm compliment voor de originele tekenaar of maker om zijn werk door de vaardigheid van een ander vertaald te zien. Als je iets maakt voor een obscuurdere studio of stripmaker, stuur het ze dan zeker op! Je weet maar nooit, er zijn veel illustratie-carrieres gelanceerd door een tactische tekening bij de juiste persoon!

2
Fan art maken is een uitstekende methode om jouw eigen technieken aan te scherpen, aan te vullen of alleen al door ze bewust toe te passen op karakters van andere makers ze beter te leren kennen. Door andermans werk te analyseren leer je immers ook hoe je jouw concepten ook beter kunt uitdrukken in je eigen werk. Is dit karakter zo iconisch door de manier waarop het getekend is? Of behoudt het zijn identiteit zelfs als je het naar een andere stijl vertaalt? Denk constant na over deze dingen, leer wat een goede formule is en keer deze af en toe om. Je zou versteld staan van jouw eigen creaties als je ze de ruimte geeft voor wat creatieve chaos. Iedere tekening is een experiment!

3
Door de originele illustratiestijl van het werk van een ander zo dicht mogelijk te benaderen leer je ook buiten je eigen comfort zone te werken, een vaardigheid die je als veelzijdig illustrator zeer gewild maakt. Ikzelf ben bijvoorbeeld vreselijk slecht in realistische illustraties dus een fan art projectje van mijn karakter uit de duistere, gritty video game Dark Souls is een uitstekende manier om mijn zwakke punten op een leuke, uitdagende manier aan te pakken.

Wat is jouw favoriete onderwerp voor fan art? Laat het ons weten!

Geef een reactie