Blogpost Robin Keijzer: Photoshop schilder technieken.

In deze blogpost geeft Robin Keijzer een korte uitleg over Photoshop schilder technieken met zijn personage “De Blije Tank’ als onderwerp.

Happy_tank__Robin_Keijzer_64_S

In het onderstaande filmpje laat ik zien hoe ik mijn illustraties inkleur. Omdat het 10 keer versneld is zul je niet elk detail zien van wat ik doe. Dus ik zal het even toelichten.

Voor illustratiewerk gebruik ik zo af en toe een schilderachtige aanpak bij het inkleuren. Ik werk daarbij op basis van een lijntekening die ik in PS op ‘Multiply’ zet, en als bovenste laag neerzet. Zo blijven die lijnen altijd zichtbaar. Daaronder maak ik dan een tweede laag aan waar ik op kleur. Ik kleur vervolgens zoals een schilder schilder; alles op die 1e laag en ik gum bijvoorbeeld ook niet, maar ik kleur over mijn fouten heen. Verder gebruik een specifieke brush die een rechte lijn geeft, maar zacht uitloopt, zoals te zien is op dit plaatje:

brush_robin_Keijzer

Ik zet de ‘Opacity’ op ongeveer 60% zodat de kleuren gaan mengen (niet per ongeluk je ‘flow’ aanpassen, want dan gaat je brush haperen). En vervolgens kleur ik wat basis kleuren, om goed te kunnen mengen gebruik ik steeds de pipet om een kleur uit de tekening op te pikken, zodat ik er mee verder kan kleuren. Af en toe ga ik de basiskleuren wat tweaken met de Hue & level tool, en soms gooi ik (via een nieuwe laag) een kleur-gradiënt over het beeld. Deze meng ik dan met de laag er onder; klik op de gradiënt laag en verander de blendmode, in je ‘layer’-overzicht staat deze standaard op ‘normal’. En ik loop door de blendopties todat ik een leuk resultaat tegen kom. Zo komen de kleuren snel tot leven. Als ik tevreden ben met de mening dan ‘merge’ (platslaan) ik de 2 lagen weer zodat ik er weer op verder kan schilderen. En dit herhaal ik todat de gehele tekening af is. probeer het ook eens zou ik zeggen 😉

En wil je dit allemaal een beetje op tempo doen, dan is het aan te raden om de volgende sneltoetsen te gebruiken:

ctrl+B om je brush te selecteren (mits je deze in je toolbar actief hebt).
Hou alt in voor de kleur-pipet als je de brush geselecteerd hebt.
ctrl+G om je gradiënt tool te selecteren (mits je deze in je toolbar actief hebt, anders is het de bucket fill).
alt+backspace, vult het scherm met je huidige kleur.
tik een getal (1-0), en dat zal je flow, of opacity in procenten aanpassen.
ctrl+ U, ‘Hue saturation, lightness menu’.
ctrl+ L, ‘level-‘ menu (zwart wit balans).
ctrl+E, merge de huidige laag met de onderstaande laag.
ctrl+shift+S, saven.

2 comments

  • Ha Robin, hoelang doe je nou uiteindelijk over het in’kleuren’ van zo’n tekening? Het ziet er echt supergaaf uit! Bedankt 🙂

  • He Emma,

    In dit geval zal het me een uurtje of 4 -6 hebben gekost om dit in te kleuren. Los daarvan gaat er natuurlijk ook nog tijd zitten in het bedenken van de tekening en het tekenen daarvan, dat kost ook zo’n 2 uur 🙂

    groet
    Robin

Geef een reactie