De werkplek van Tommy A

werkplek Tommy A

In de Strips2Go heeft de rubriek: “De Werkplek Van” een vaste plek.  Deze keer de Werkplek van Tommy A, de tekenaar van de strip Prins Kat: De Zes Dienaren.

Tommy A-werkkamer

Ik heb twee bureaus: één om aan te tekenen en één voor de computer en de daarop aangesloten randapparatuur.

Bureau één, de computertafel, is eigenlijk niet zo interessant. Er staat een grote Imac op, een tekentablet, een huis-tuin-en-keuken-scanner (meer heb je niet nodig als je toch alleen maar lijntekeningen scant) en een zwart-wit laserprinter. De laatste twee zijn voor mijn tekenwerk van essentieel belang. Ik ben uit mezelf namelijk geneigd mijn figuren te groot te tekenen. Na een scan van mijn schets kan ik snel op de computer wat schuiven en verkleinen zodat er wat meer lucht in de tekening komt. Ook voor documentatie (Google image search) is een snelle print handig.
Tip: Wanneer je een specifieke lichaamshouding of gezichtsuitdrukking in een bepaalde hoek nodig hebt is je webcam veel effectiever dan Google. Zelfontspanner instellen en je gekke pose is in een mum van tijd nuttige documentatie.

De werkplek van Tommy A

 

Bureau twee heeft een geschiedenis, zo ben ik niet de eerste die er dierenstrips op tekent. Ik mocht mijn tekentafel ophalen bij “Het Vrolijke Weekblad” waar ze ‘m niet meer nodig hadden en de allesversnipperaar al op doemde. Helaas weet ik niet wie er allemaal voor mij aan gewerkt hebben, maar ik voel wel altijd een beetje extra druk om de eer van de tafel niet te veel te beschamen.

De elektrische puntenslijper is ooit op koninginnedag gekocht voor twee gulden vijftig (één euro veertien) en maakt het mogelijk om met gewone potloden te tekenen, in plaats van vulpotloden waarvan ik de hele tijd de punt breek.

De schouw in de hoek van mijn werkkamer is de verzamelplaats voor leuke dingen. Afgezien van het schilderij van het meisje met drollen dat er boven hangt heb ik niets aan de muur hangen. Wanneer ik teken wil ik niet te veel andere visuele input hebben. Zo heb ik mijn strips in afsluitbare lockerkasten en mijn speelgoedverzameling in de hal.
Ergens vermoed ik dat de beste werkplek meteen ook de allersaaiste is. Soms droom ik van een atelier met grijsblauwe tapijttegels en een systeemplafond.

 De werkplek van Tommy A

Over de tekenaar:

Tommy A (1980) woont in Amsterdam en heeft twee katten: Diesel en Dikke Controleur.

‘De Zes Dienaren’ is het eerste avontuur van Prins Kat en is zeer losjes gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de Gebroeders Grimm, dat in Nederland vooral bekend is vanwege Langnek in de Efteling.

Meer informatie over Tommy A vind je op: http://www.tommya.nl

Geef een reactie