Deel 2 Interview met tekenaar Boy Akkerman.

Maak kans op deze unieke schets van Captain Ultima Vs. Captain Roffa

In het tweede nummer van Strips2Go is een uitgebreid interview met tekenaar Boy Akkerman te vinden over zijn in Amerika uitgegeven comic Captain Ultimate, strip piraterij en digitaal tekenen. Online gaan we verder en hebben het over Batman, de stripmakers die hij bewondert en het werken met verschillende schrijvers: “Je hoort de laatste tijd steeds vaker van schrijvers en tekenaars die elkaar de hersens willen inslaan.”

Boy Boykoesh Akkerman

Boy Boykoesh Akkerman

Je bent niet fulltime striptekenaar, wat doe je er eigenlijk naast?
“Ik ben strateeg bij een communicatie en advies bureau in Rotterdam. Ik zit de hele dag te kijken hoe andere mensen hele mooie creatieve dingen aan het maken zijn en dan kom ik aan het eind van de dag thuis met jeukende handen en dan ga ik meteen zelf aan de slag. Ik kom dus iedere avond gemotiveerd thuis…”

In hoeverre verschilt het werken van een script van Joey Esposito en Bejamin Bailey (Captain Ultimate) van dat van Johan de Neef (Captain Roffa)?
“Dat verschilt enorm kan ik je zeggen. En ook van Guido Paulsen bijvoorbeeld, of Jeremy Thomas een Amerikaanse schrijver waar ik veel mee werk. Per persoon verschilt het proces en krijg je een heel ander script. De meesten laten me gelukkig wel los in een hoop dingen, dat is dan wel weer prettig. Je hoort ook wel eens van schrijvers die alles, op zijn Alan Moore’s, in detail voor je beschrijven. Dan zit je in een redelijk strak stramien. Daar houd ik iets minder van, dus gelukkig laten ze wat dat betreft allemaal wel mijn gang gaan. Maar het verschilt heel erg: Met Jeremy heb ik heel veel heen en weer voordat er überhaupt een script mijn kant op komt; Joey en Ben die leveren soms script pagina’s in met zoiets als “actie scene, ga je gang”; Johan zit daar weer een beetje tussenin; En met Guido hebben we weer een ander proces. Guido woont ook in Rotterdam, dus die komt bij mij thuis langs en dan gaan we samen zitten en hij heeft dan meestal een lijstje met plotpunten bij zich. Dat proberen we dan samen strak te trekken en dan gaat hij naar huis en maakt daar een script van. Dan ben ik er dus al in een veel eerdere fase bij betrokken.”
“En dat vind ik het leuke van stripboeken: geen enkel proces is hetzelfde. Er is ook niet één manier om stripboeken te maken, dus elke keer is dat weer een ander traject en dat houdt het ook leuk! En daarom hoor de laatste tijd ook steeds vaker van tekenaars en schrijvers die elkaar de hersenen willen inslaan… Tja, soms is er een hele goeie match en die is er met Joey en Ben, en met Guido en Johan. Dat werkt dan gewoon en dan klikt er iets… Maar het kan ook gewoon helemaal mis gaan. Ik geloof dat Scott Snyder en Greg Capullo elkaar de eerste nummers van Batman echt letterlijk de hersens wilden inslaan. Dat is uiteindelijk ook goed gekomen, maar je kunt die klik ook gewoon niet hebben…”

Ja, ben je een liefhebber van Snyder en Capullo’s Batman?
“Ik lees meer Amerikaanse comics dan Europese strips, terwijl mijn Messj Media kompaan Guido, weer helemaal gek van de Europese strip is. Ik vind Europese strips ook heel leuk hoor, maar ik lees toch meer Amerikaanse comics en eigenlijk van alles wat: Van hele kleine uitgeverijtjes als 215 Ink en GrayHaven comics tot en met Image, Marvel en DC… …En de laatste tijd dan veel meer Monkeybrain comics. Dus er zijn op het moment echt veel leuke dingen gaande op comic gebied. Wat Batman betreft, denk ik eigenlijk dat Scott Snyder zijn Batman mijn favoriete Batman aan het worden is. Dus daar ben ik erg over te spreken en Greg Capullo heeft daarin wel een wat realistischere stijl dan we van hem gewend zijn, maar het is allemaal wel erg expressief. En hij doet ook hele bijzondere dingen: Je hebt bijvoorbeeld dat nummer dat Batman gedesoriënteerd is in een labyrint. Daar moest je telkens de pagina’s een kwartslag draaien, wat er voor zorgde dat je als lezer ook een beetje de weg kwijt raakte terwijl je aan het lezen was. Dat zijn hele gave experimentele dingen, daar kan ik heel erg van genieten en inspiratie uit putten. Dus kort gezegd: Ja, ik ben fan! “

Voor welke talenten moeten we volgens jou onze ogen open houden?
“Ik doe nog steeds werk voor Windmill comics en daar zitten gewoon hele goeie tekenaars. Ashwin Visser bijvoorbeeld, dat is een hele jonge jongen. Die zie je met iedere strip die hij doet voor Windmill beter en beter worden, dus dat gaat echt een hele goeie worden. Dimitri Jansma van Drop Comics, vind ik een waanzinnige tekenaar. Ik weet niet of hij de ambities heeft, maar die kan zo in het buitenland aan de bak. Die vind ik een hele sterke steil hebben en gewoon echt een hele goeie tekenaar. Gerard van de Werken van Windmill vind ik ook heel goed… Daar zit ik dan vaak naast op de beurzen en dan kan ik alleen maar jaloers naast me kijken… “
“Verder is heel veel striptalent in Nederland gewoon niet erg zichtbaar en dat is erg jammer. Ik zat wel laatst Spindrift te lezen, op het internet van Elsa Kroesse… Dat vond ik echt heel gaaf. Daar ben ik nog maar net achter, dus die ga ik zeker vaker lezen. En recent ben ik in aanraking gekomen met de Rotterdammers achter de net opgestarte webcomic SwordQuest. Ze zijn nog niet zo lang bezig maar eg enthousiaste beginnende comic artiesten met veel in hun mars. Er loopt wel heel veel talent rond, want als je naar scholen gaat en noem maar op dan zie je ze gewoon allemaal rond lopen. En daarom is het leuk in Nederland dat we ook steeds meer een ‘Small-Press cultuur ‘ beginnen te krijgen met Windmill Comics, Drop Comics, Koper Comics en straks hopelijk ook met mijn op het Stripfestival debuterende eigen small-press uitgeverij Messj Media waardoor je ook steeds meer podia krijgt voor jong talent om hun dingen te laten zien. Zulke dingen waren er in het verleden natuurlijk veel minder. De grootste rol voor de Small-Press is gewoon om een springplank te vormen voor dat soort talent.”

Wil jij kans maken op een unieke schets van Boykoesh? Geef dan antwoord op de volgende vraag: Staat op het moment dat dit nummer van Strips2Go in de winkels ligt Captain Ultimate al in het ‘all-ages’-gedeelte van Comixology? Stuur je antwoord (met als onderwerp Captain Ultimate) op naar info@strips2go.nl en onder de inzenders met het correcte antwoord verloten we Boy’s unieke schets van Captain Ultimate vs. Captain Roffa!

prijs om te winnen roffa vs ultimate

Geef een reactie