Interview met Robin Keijzer

Robin Keijzer maakt het verhaal Splash vs Clean voor Strips2Go.

Hoe lang teken je al?
“Van jongs af aan eigenlijk. Ik ben opgegroeid met de Turtles en He-Man op tv; daar begon het zo’n beetje voor mij. Maar ik ben pas in 2000 een opleiding gaan volgen (de cartoonschool) en dat zie ik dan als het startpunt van mijn meer professionele carrière.”

Heb je een speciale stijl en kun je dat toelichten?
“Dat is wat lastig. Ik heb in het verleden heel divers werk gemaakt, maar nu ik meer mijn eigen comics maak, wordt die stijl wel constanter. Ik denk dat het in de categorie ‘franse-manga’ valt. Een hoop franse tekenaars houden er een specifiek stijltje op na wat me erg inspireert en dat is eigenlijk hun eigen vizie op de meer klassiekere manga stijlen.”

Hoe lang ben je al bezig met de strip Splash Vs Clean en hoe ben je zo op het idee gekomen?
“Het eerste schetsje komt uit 2007, maar ik ben het project pas echt gaan uitwerken in 2010. En onlangs heb ik voor Strips2Go de gehele inkleuring nog eens herzien.
Ik ben een groot fan van fighting games, maar nog meer fan ben ik eigenlijk van ‘battle strips’, waarbij een groot deel van de strip gaat om gevechten tussen 2 of meer karakters. Denk bijvoorbeeld aan de manga Naruto, Full Metal Alchimist, Battle Angel Alita of Berserk. Deze strips zijn voor mij een bron van inspiratie.
De betere ‘battle strips’ gaan vaak over karakters die een goeie interactie en dynamiek met elkaar hebben. Dus daar zoek ik dan zelf ook voortdurend naar. In de comic Splash VERSUS Clean draait het verhaal om een goudvis in een waterbubbel (Splash) die vecht tegen een robot die is gemaakt van een wasmachine (Clean).”

Hoe is het definitieve ontwerp van de cover tot stand gekomen?
“Ooit had deze strip een andere cover, maar die vertegenwoordigde niet de echt de inhoud van de strip. En voor deze Strips2Go versie was het dus hoog tijd om dat eens aan te passen. Splash VS Clean is nogal een explosief en hectisch verhaaltje, dus dat wou ik ook op de cover al aangeven. Na wat verschillende schetsen besloot ik uiteindelijk voor een soort ‘FLCL’-compositie te gaan. Dat is een bizar hectische anime die ik ooit op basis van de DVD-cover heb gekocht. En die cover vertegenwoordigt in vergaande mate het gevoel wat ik zocht). En als ik tevreden ben over de schets dan is de moeilijkste stap gezet. Daarna maak ik het definitieve lijnwerk (met potlood & papier), een grijswaarde compositie in photoshop en dan werk ik alles verder uit in kleur. Als laatste zet ik er dan de titel op en dan is het geheel af.”

Heb je nog meer projecten waar je mee bezig bent momenteel?
“Jazeker 🙂 Als stripmaker ben ik bezig met een serie Wizard Brew. Dat gaat over een nonchalante tovenaar die onlangs een magische ketel in zijn bezit heeft gekregen; hij is echter een prutser en komt dan ook al snel in de problemen door zijn eigen brouwsels. Deel 1 is net af en ik werk aan de voorbereidingen voor het volgende deel.
Maar daarnaast werk ik ook doorlopend aan game projecten. Over de meeste games mag ik helaas nog niets zeggen, maar binnenkort komt toevallig de Linkin Park Recharge-game uit. Daar had ik 2 jaar geleden al de eerste concept art voor gemaakt en recent heb ik dan weer wat extra illustraties gemaakt voor de promo campagne. Op mijn website heb ik een trailer geplaatst voor de game, daarin zie wat ik zo ongeveer heb gedaan: http://www.robinkeijzer.com

Robin_Keijzer_comic_26_M

SplasvsClean_turbo__cover_Robin_Keijzer

SplashVSClean_cover_RobinKeijzer

Geef een reactie