Blogpost Marissa Delbressine: Referentie materiaal voor personages

Bijdrage: Marissa Delbressine over het zoeken naar referentie materiaal voor personages.

Voor het ontwerpen van de personages van Streets of Europe heb ik veel naar referentie materiaal gezocht. Om te bestuderen naar hoe bijvoorbeeld plooien bij een broek of een lange jas vallen, heb ik regelmatig naar mode foto’s gekeken en foto’s op sites van kledingmerken en winkels. Dit zie je terug in de modelsheet die ik voor mijzelf gemaakt had om de personages verder uit te diepen, Chris loopt in zijn middelste pose een duidelijke ‘catwalk’.

Wist je dat de schoenen van Chris specifiek gemodelleerd zijn naar een bestaand paar schoenen? Magnanni’s wel te verstaan. Ik zag ze voor het eerst aan de voeten van de vriend van mijn zusje en wist meteen dat ik deze schoenen als model wilde hebben staan voor het schoeisel van Chris. Nadat ik hen stante pede belaagd had voor een foto sessie, hebben ze mij uitvoerig voorzien van schoenenfoto’s uit alle (on)mogelijke hoeken.

Dit gebeurde allemaal ergens in de voor-zomer van 2012 en ik had niet gedacht die schoenen ooit nog in het wild elders weer ergens tegen te komen. Het toeval wilde echter dat, toen ik ongeveer een jaar later de eerste keer op locatie was bij de Strips2Go redactie, er vlak na mij iemand het gebouw binnen liep met precies diezelfde schoenen! Toeval of lotsbeschikking? Ik kon mij nog net bedwingen, maar het had niet veel gescheeld of ik was met fotocamera en al op die arme, nietsvermoedende man toegesprongen.

—–

Chris speelt de hoofdrol in het verhaal Streets of Europe in Strips2Go. Hij is een huurmoordenaar op leeftijd van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’, die voor de geheime dienst van de afbrokkelende Europese Unie werkt. Hij twijfelt of zijn oude idealen nog relevant en haalbaar zijn, maar aan een vervroegd pensioen wil hij voorlopig nog niet denken, want de offers die hij door de jaren heen maakte, eisen zijn tol en, niet onbelangrijk, je schijnt de loonlijst alleen te verlaten tussen zes plankjes. Het verhaal is geschreven door Anne Delseit en getekend door Marissa Delbressine.

referentie materiaal voor personages : De schoenen van Chris

De schoenen van Chris

De schoenen van chris

streets of europe schoenen van chris

2 comments

 • Ik kreeg op FACTS 2013 strips2go persoonlijk door Marissa Delbressine aangesmeerd (2 nummers voor 2 euro 🙂 ) en nog geen spijt van gehad. Het is niet allemaal mijn ding (soms zijn de verhalen verwarrend verteld) maar grafisch is het allemaal heel interessant :-). Streets of Europe sprak mij het meest aan, waarschijnlijk omdat ik eerder westerse-strip-geïnteresseerd ben… De kleuren zijn wel vaak te donker (vooral in #1; in #2 was dat precies al wat beter)… Een beetje zoals de voorpublicatie van Ward in Eppo dus ;-).

  • Marissa Delbressine

   Haha ^_^ leuk om te horen. Interessant dat je Streets of Europe als een westerse strip beschouwt – voor mij neigt het meer naar manga, misschien minder qua tekenstijl, maar meer qua vertelstijl. En dat het nu een kleuren-makeover gehad heeft wil ook wel helpen 🙂

   Nummer drie van Strips2Go ligt nu bij de drukker en als het goed is zijn de kleuren daar weer een heel stuk beter van! We doen ons best om elk nummer er weer een schepje bovenop te doen.

   Ik heb sinds vandaag Ward ook binnen en de kleuren komen nu een stuk beter uit ook ^_^ Ik heb enorm veel zin in Breda!

Geef een reactie